Segítség, a telefonom okosabb nálam!

Manapság már szinte bármit elintézhetünk a mobiltelefonunkról. Nem is olyan régen ez még teljesen elképzelhetetlen lett volna. A mobiltelefon csak arra volt használható, amire a neve is utal: telefonálásra. Emlékszem, amikor még az is különlegesnek számított, ha volt fényképező meg játék a telefonon. A legmenőbbeknek pedig összecsukható készüléke volt! (Milyen érdekes, hogy ma is újra elkezdett elterjedni az összecsukható mobil érintőképernyős változatban.) Abban az időben eszünkbe sem jutott, hogy internet lehetne egy telefonon. Ha valamihez netre volt szükség, meg kellett várni amíg hazaérünk és meg tudjuk keresni a számítógépen.

Ehhez képest ma már nem csak a közösségi média felületek és a keresők használhatók, de még ügyeket intézni is könnyedén tudunk a telefonról. Érdekes, hogy ez az átmenet anélkül történt, hogy igazán észrevettem volna. Most már teljesen természetes a mobilok mindennapos használata. Néha úgy érzem, a telefonom okosabb nálam! Azonban kifejezetten hasznosak is ezek a változások, mivel nagyon sok mindenben a segítségünkre lehet egy okostelefon.

A múltkor például így találtam rá a futesrendszerek.hu honlapjára. A lakásunkban eljött az idő a fűtésrendszer felújítására. Így hát egyik nap amikor ráértem, beírtam a telefonom keresőjébe, hogy “hőszivattyú fűtés weboldal”. Nem sokat tudtam a hőszivattyú fűtésről, csupán annyit, hogy nagyon környezetbarát: ez pedig egy fontos szempont volt a számunkra.

Nagy örömömre a weboldalon jól érthető és érdekes magyarázattal szolgáltak ezzel kapcsolatosan. Megtudtam, hogy a hőszivattyúnak több fajtája van, és mindegyiknek az a lényege, hogy energiát tud átcsoportosítani külső energiaforrásból belső használatra. Szokták alkalmazni padlófűtés, radiátoros fűtés, és még bojler vizének melegítésére is. A kiépítése nem egyszerű és nem is olcsó folyamat. Éppen ezért a weboldalon azt is feltüntették, hogy igényelhetünk ingyenes felmérést. Ennek során megállapítják, hogy megfelelőek-e a házunk vagy lakásunk környezeti adottságai a hőszivattyú rendszer kialakításához. Továbbá annak eldöntésében is segítenek, hogy melyik típusú hőszivattyút ajánlott választanunk. Nem gondoltam volna, hogy létezik egy ennyire jó minőségű és egyértelmű, áttekinthető hőszivattyú fűtés weboldal.

Természetesen a futesrendszerek.hu nem csupán egy hőszivattyú fűtés weboldal: számos egyéb fűtési technikával foglalkoznak, sőt, még napelemekkel is. Sok újdonságot megtudtam itt az elektromos fűtés különböző formáiról.

Az elektromos fűtésnek sok előnye van. Például nem bocsát ki káros anyagokat a működés során, zajtalanul üzemel, tisztább a hagyományos változatoknál, és megújuló energiaforrás segítségével is működhet. A sokoldalúsága is lényeges: használható radiátorokhoz, padlófűtéshez, konvektorokhoz, hősugárzókhoz, fűtőszőnyeghez, kandallóhoz…

Talán a legelőnyösebb, és egyben a legkülönlegesebb fűtési forma az infrafűtés. Ebben az esetben infravörös sugarakat alkalmaznak a melegítésére. Az egyszerű elektromos fűtésnél is jobb megoldás, mivel nem a légteret, hanem a vele érintkezésbe kerülő tárgyakat melegíti fel. Ezzel elérhető egy sokkal minőségibb hőérzet, illetve az is, hogy alacsonyabb hőfokon történő fűtés mellett is kellemesen érezhetjük magunkat. Ugyanebből az okból kifolyólag egészségesebb is: mivel nem a levegőt melegíti, nem fog szállni a por a lakásban. Amennyiben padlófűtésként alkalmazzuk, azzal is hozzájárul az egészségünkhöz, hogy alulról, a lábunk felől melegít minket. Ahogy a honlapról is megtudhatjuk, már az ókorban is tisztában voltak a padlófűtésnek ezzel az előnyös tulajdonságával. A padlófűtés mellett fal-vagy mennyezetfűtésként, illetve hősugárzók vagy panelek fűtéseként is megállja a helyét.

A futesrendszerek.hu-n az ajánlatkérés is rendkívül egyszerű. Egy online adatlap kitöltését követően már csak arra kell várnunk, hogy felkeressen minket a lakóhelyünkhöz legközelebbi kivitelező cég.

Bármennyire is “túl okosnak” tűnhet időnként, egy ilyen mobiltelefon azért mégiscsak nagyon hasznos!