Mi lehet még jobb, mint a vitorlázás a Balatonon?

Sokszor elgondolkodom a mai világ dolgain most, amikor már három okostelefon is van mindig az asztalomon, vagy a táskámban, mert bármikor hívhatnak bármelyiken.

Nem tett jót a világnak, úgy gondolom, hogy ennyire könnyű már elintézni mindent. Áldanom és istenítenem kéne a technológiai fejlődést, de bármennyire is lenyűgöző, azért nem túl üdvös, hogy ennyire felgyorsult a világ. Mert így több dolgot is kell csinálni sajnos, nem csak arról van szó, hogy a lehetőségeink jobbak, ha adódik valami.

Rám is rám férne már egy vitorlázás a balatonon! Szerencsére meg is találtam erre a tökéletes opciót. A BalatonPRO weboldalt. Innen sok-sok típusú szolgáltatás elérhető. Szinte minden, amit ki lehet hozni a magyar tengerből. Nem csak vitorlázást a Balatonon, de tóparti rendezvényszervezési opció is van, csapattréningek, ilyesmik akár cégeknek. De fókuszukban a családok és a baráti társaságok vannak. Meghitt alkalmakhoz bérelhetünk vitorlást kapitánnyal, vagy akár bulizáshoz is. Tóközépi fürdőzéshez, és van egy, ami különösen kitűnt a többi közül: balatoni horgászat.

Nekem legalábbis kitűnt, mert engem régóta a horgászat kapcsol még ki, amikor már nagyon menekülnék a hétköznapok pörgő kuszasága elől. Lehet amúgy vitorlást kapitány nélkül is bérelni, akár napokra is innen, ha van a vezetésére képesítésünk, de azért én maradnék a horgászatnál.

vitorlázás a balatonon

A vitorlázásról való horgászás ugyanis különleges élményt kínál mind a vitorlázás, mind a horgászat szerelmeseinek. E két hobbi ötvözése egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a természet közelségében, a szabadban töltött időt maximálisan kihasználjuk, miközben a vitorlázás szabadságát és a horgászat nyugalmát élvezzük. A BalatonPRO-nál éjszakai és nappali horgászati opció is van, mert különféle halak más-más napszakban és időszakban kapósak.

Az ilyen típusú horgászat egyik legnagyobb előnye, hogy a vitorlás hajóval könnyedén elérhetők olyan távoli, kevésbé horgászott helyek, amelyek part menti horgászat esetén nehezen hozzáférhetők. A nyílt vízen, a csendes öblökben vagy a rejtett szigetek körül rengeteg hal várja, hogy kifogják őket. Ezáltal a horgászat sokkal izgalmasabbá válik, hiszen a halak sokkal változatosabbak és nagyobbak is lehetnek, mint a part menti vizekben. Próbáltátok már máshonnan a horgászatot, mint a partról? Na ugye… De ez egy lehetőség, ami nem minden nap jön szembe és nem akárhol. És a Balaton azért könnyen elérhető mindenkinek egy különleges alkalomra, mert hazánk kicsi és ez szerintem sokkal különlegesebb nyaralás is, mint csak úgy lötyögni valamelyik unalmas közép-európai nagyvárosban. Egyik olyan, mint a másik… Nem is értem azokat, akik ilyen kiránduláson pihennek…

A vitorlás hajó stabilitása és manőverezhetősége lehetővé teszi, hogy a horgászok akár mozgás közben is próbálkozzanak a halak kifogásával. És nem kell félnünk, hogy ilyet még nem csináltunk! Természetesen azért ajánlják nekünk ezt az opciót a BalatonPRO-nál, mert ők értik ennek a műfajnak az apró kulcsfontosságú dolgait. A trófeahalakra vadászók különböző csalik és módszerek alkalmazásával érhetik el a legjobb eredményeket, miközben a vitorlázás adta lehetőségeknek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb helyszíneken próbálkozhatnak.

A vitorlázás és a horgászat kombinációja nemcsak a sport szerelmeseinek nyújt különleges élményt, hanem azok számára is, akik egyszerűen csak a természet közelségét szeretnék élvezni. A hajó fedélzetén töltött idő lehetőséget ad a kikapcsolódásra, a baráti beszélgetésekre és a természet szépségeinek megcsodálására. A naplemente vagy a napfelkelte látványa a nyílt vízen felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki részt vesz ezen az utazáson. Vigyük magunkkal bátran tehát barátainkat, feleségünket szerintem. Ne érezzék úgy, hogy ez valami nagyon hobbiközpontú dolog. Higgyétek el, egy vitorlás fedélzetéről óriási élményt nyújt a látvány is (a part és a horizont látványa), amit nem lehet egyhamar megunni – egy fél nap alatt biztosan nem.

Egy ilyen horgászat emellett kiváló alkalom a tanulásra és a fejlődésre is. A vitorlázás alapjainak elsajátítása mellett a horgászat különböző technikáit is kipróbálhatjuk, miközben a természet adta kihívásokkal is szembesülünk. Az ilyen típusú tevékenységek fejlesztik az alkalmazkodóképességet, a türelmet és az együttműködést is. Legjobb, ha egy ilyen felejthetetlen élménnyel vesszük rá a haverunkat, hogy próbálja ki a pecát. Lesz egy közös hobbitok innentől, ez tuti.

Összességében a vitorlázásról való horgászás is egy olyan lehetőség, amely mindenki számára tartogat valami különlegeset. Legyen szó a halak szerelmeseiről, a vitorlázás iránt érdeklődőkről, vagy egyszerűen csak a természetben kikapcsolódni vágyókról, ez a kombináció mindenkit elvarázsol. Az élmények, a tanulás és a pihenés tökéletes harmóniában egyesül ebben a különleges tevékenységben. De a BalatonPRO, mint azt korábban említettem, a partot és a vízfelszínt is ügyesen használja. Mert a Balaton többet tud még annál is, amit vitorláson nyújt nekünk. Bár kétségtelen ez az egyik legjobb program arrafelé. De a partmenti bulizás, vitorlás felszínén történt alapozás után pont úgy elérhető, mint akár az, hogy egy vitorláson kérjük meg a párunk kezét!