A mobiltelefonok meggyorsítják a folyamatokat

Emlékszem, kiskoromban a szüleimet mindig elkísértem, amikor mentek valahová. Abban az időben még nem voltak mobiltelefonok. Jó, ez pontosan nem igaz. Telefonok voltak, de nem rendelkeztek olyan tulajdonsággal, mint a maiak. Talán három gyári zenét lehetett rajta hallgatni. Ha nem csal az emlékezetem, szerintem még kamerával se rendelkeztek.

Most pedig nézzük csak meg! Áttelefonálhatok a világ másik felére, csekket tudok vele befizetni, időpontot foglalhatok rajta, és azonnal rá tudok keresni az interneten arra, amire épp kíváncsi vagyok. Az élet teljesen megváltozott, és ma már szinte el se tudnám képzelni az életemet mobiltelefon nélkül. Olyannyira megkönnyíti a mindennapok tevékenységeit, hogy ha most valami miatt le kéne mondani róla, akkor bizony hiányozna. Pedig nem vagyok telefonfüggő, feleslegesen nem pörgetem órákat a közösségi médiát és a tiktok videókat, nem is ezek hiányoznának igazán. Sokkal inkább az információhiány. Hiszen a neten minden fontos információra pár kattintással rákereshetünk, ezért a telefonon keresztül mindent megtudhatok. Illetve a barátokkal való kapcsolattartás lenne még az, ami nagyon hiányozna. Hiszen nem lakunk mindannyian közel egymáshoz, ezért nem tudunk akármikor csak úgy összefutni. A telefon mégis összetart minket, hiszen ennek köszönhetően bármikor tudunk egymással kommunikálni.

Összességében, ha kíváncsi vagyok valamire, akkor csak előveszem a telefonomat, és már meg is van a válasz. És én ezért nagyon hálás vagyok!

Így történt ez múltkor is. A céges autóm ügyeit szerettem volna elintézni, amikor az egyik munkatársam javasolta, hogy keressem fel a FLOTTAUTO Lízing weboldalát, azon belül is azt a részt, ahol a nyílt és zárt végű lízing különbség kerül fókuszba. Megtettem, amit kért. Felcsaptam az okostelefonomat, és pár másodperc alatt már az említett oldalon is voltam.

A cég különböző fülek alatt rengeteg érdekességet és fontos tudnivalókat taglal. Elmagyarázza pontosan, hogy mit jelent az áfa, a hitel, a lízing, vagy éppen a bérlet. A szolgáltatás menüpont alatt különböző csomagokra és azoknak az előnyeire hívja fel a figyelmet. A blogban számtalan izgalmas cikk áll a rendelkezésünkre, a kapcsolatok között pedig megtaláljuk az ügyintézőket és azoknak az elérhetőségeit.

Na, de térjünk is vissza oda, amiért bekapcsoltuk azt a hiper-szuper eszközünket. Ha egy cég autót szeretne lízingelni, akkor három lehetőség közül tud választani. Az első az operatív lízing, a második a zárt végű pénzügyi lízing, a harmadik pedig a nyílt végű pénzügyi lízing. Mindhárom lehetőség hivatalos és teljesen legális, azonban a legutolsó adózásánál felmerülhet egy-két probléma.

A nyílt végű pénzügyi lízing azt jelenti, hogy a szerződés végén a lízingbevevőnek többek között elővásárlói és vevőkijelölési joga van, azaz nincs meghatározva, hogy pontosan kié lesz a kocsi tulajdonjoga. A zárt végűnél pedig pontosan az ellentettje történik. Ott már a szerződés megkötésekor meghatározott, hogy a gépjármű a lízingbevevőhöz kerül.

A nyílt végű lízing szolgáltatásnak minősül, a zárt pedig termékbeszerzésnek, így az előbbinél az áfa levonható a havi díjból. Ha lejár a szerződésünk, akkor három opció közül választhatunk. Hagyjuk, hogy az autó a lízingbeadónál maradjon, vagy lízingbevevőként megvásároljuk a gépjárművünket képzett, a piaci értéknél jóval alacsonyabb értékben, de akár kijelölhetünk egy harmadik felet is, aki megvásárolja a kocsit.

Azonban a NAV nem biztos, hogy jó szemmel nézi ezt. A törvény szerint a termék, a szolgáltatás, az áru csak piaci áron cserélhet gazdát, amelyet a hatóság szeret betartani. Mindez a nyílt végű pénzügyi lízingnél bizonyos mértékben sérül.

A NAV lehet azt fogja gondolni, hogy egy tudatos adóelkerülésről van szó. Teljesen jogosan feltételezheti, és még a szerződésben se kereshetünk menedéket, hiszen a másik alapelv, hogy ezeket nem a megnevezésük alapján ítélik meg, hanem a tartalmuk kerül a fókuszba.

Ha például egy nyílt végű lízing zárt végűnek tűnik, akkor a hatóság átvizsgálhatja az egész könyvelést, és szép kis büntetést róhat ki az áfával való játszadozás miatt.

Az sem a legjobb ötlet, ha az elejétől kezdve kijelölünk egy harmadik személyt, aki majd megveszi, hiszen akkor joggal hiheti a NAV, hogy közvetítő szerepet vállaltunk az ügyben.

A FLOTTAUTO Lízing nem foglalkozik ezzel a típussal, hiszen ahhoz engedéllyel bíró hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak kellene lennie, illetve z érdekük az, hogy az ügyfelek minél kevesebb kockázatnak legyenek kitéve.

Ezért is örülök annak, hogy a világ fejlődik. Meggyorsítja a folyamatokat. Ha nem lenne telefonom, hogyan tudtam volna meg ennyi információt a nyílt és zárt végű lízing különbség témájával kapcsolatban?

Mondanom sem kell, hogy a weboldalt a fejlesztéseknek hála le is tudtam menteni a böngészőben. Az előzmények között szintén megtalálom. Hálát adok azoknak, akik ezeket kitalálták! Köszönöm!